A csírafogyasztásról bővebben

A csíráztatás periódusa a növény életének legvitálisabb időszaka: pár óra áztatás és néhány napos enyhén nedves közeg hatására a kis szárkezdemények elkezdenek kibújni a tápanyagforrásként szolgáló magokból. Gyökerek hiányában ugyanis a csíráknak nincs elég energiája növekedni.

Ennek köszönhető tehát a néhány napos csírák jóval több vitamint és tápanyagot tartalmaznak, mint maga a kifejlett növény. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a magokban lévő enzimek is aktiválódnak, illetve a keményítő egyszerű cukorrá, a fehérje aminosavvá és peptonná, míg a nyers zsír könnyen emészthető zsírsavakká alakul át, így a szervezet sokkal egyszerűbben fel tudja őket dolgozni.

Mikor érdemes fogyasztani a csírákat?

Mivel a csíráztatás akár a konyhában is megvalósítható, ezért egész évben érdemes segítségül hívni a vitalitásunk táplálásához. De az egyes évszakokban külön-külön is megvan a maga előnye.

Tavasszal sokkal mozgékonyabbá válunk, amely kimerítheti az energiaraktárainkat. De ezek a kis szárkezdemények a ropogós frissességükkel és a tápláló erejükkel feltöltenek minket, hogy jobban bírjuk a mozgalmas hétköznapokat. Arról nem is beszélve, hogy nagyszerűen áthidalható velük az a probléma, hogy már unjuk a téli zöldségeket, de még a tavaszi friss társaik nem bújtak ki a földből.

A nyáron pedig leginkább azért lehet előnyös a fogyasztásuk, mert nagyszerűen hűtenek. Azt viszont mindenképpen fontos leszögezni, hogy ebben az időszakban csakis kizárólag kiegészítésképpen és célzottan érdemes őket szerepeltetni az étkezési szokásainkban.

Ami pedig a hideg időszakot illeti

Ilyenkor egyre unalmasabbá válnak a gyökérzöldségek és a káposztafélék, így szükségünk van némi friss ízre az étrendünkben, amit a csírák maximálisan biztosítanak. A hűtő hatásuk miatt viszont fontos, hogy melegítő fűszerek, és hosszan főtt ételek mellett szerepeljenek.